divendres, 14 de desembre del 2012

La Fageda de la Grevolosa

Esperant l’ultim sospir d’aquesta tardor, amb l’hivern apunt de tirar la porta a terra, dedicaré aquesta entrada a parlar del faig i la fageda, un dels arbres i boscos més espectaculars que trobem en aquesta època de l’any.

El faig (Fagus sylvatica) és un arbre caducifoli de la família de les fagàcies, d'escorça llisa i grisenca. La capçada és ovalada i aparèix a la primera meitat de l'arbre, les branques creixen en ziga-zaga, i l'abundància de fulles proporcionen la característica ombra densa dels boscos on es troben. Té un sistema radicular poc profund, de manera que al créixer en alçada desenvolupa moltes arrels secundàries superficials. Floreix a partir de l'abril i el fruit que produeix és la faja, un aliment molt apreciat pels animals que viuen a les fagedes, apareixent a finals de setembre quan l'arbre té uns 20 anys i començant a ser fèrtil quan arriba als 40 anys.

Generalment les fagedes creixen en terrenys fèrtils, tirant a calcaris, humits però ben drenats, situats entre 500 i 2000 metres d'altitud, fet que li atribueix característiques diferents segons on estigui localitzada. Es troben molt esteses al centre d'Europa, des del nord de la Península Ibèrica al sud est de Noruega i fins al Mar Negre. Constitueixen un paisatge forestal molt canviant d'una estació a l'altra, però els cromatismes que agafen les fulles a la tardor i quan la fullaraca caiguda comença a cobrir el terra fan que en aquesta època sigui un regal pels 5 sentits.

Situada al cor de Catalunya, entre el Collsacabra i el Puigsacalm trobem la Fageda de la Grevolosa, una autèntica joia natural. Es tracta d'un bosc de més de 300 anys de vida, amb una gran col·lecció d'arbres monumentals de més de 40 metres d'alçada i 1 metre de diàmetre, i on també s'hi troba una gran diversitat de flora i fauna. Un indret relaxant i inspirador, un racó idíl·lic per deixar-se seduir, excepte els dies en que es pot arribar a comparar amb les Rambles de Barcelona, però és clar que en general tothom té dret de gaudir de la natura i d'aquest espectacle tardorenc, excloent aquells que "alla on caguen hi deixen la merda".

Font: www.nitium.com/fageda-grevolosa



Fageda de la Grevolosa 11/11/12

Fageda de la Grevolosa 11/11/12

1 comentari: