diumenge, 30 de desembre del 2012

L’arbre de nadal, natural o artificial?

Com cada any en aquesta època és inevitable contemplar l’ampli catàleg i sovint extremadament xaró (segons l’IEC és “hortero” en català, jo també acabo d’aprendre aquesta paraula ara) de decoració nadalenca; ninots de Pare Noel i de Reis Mags penjats dels balcons amb l’etiqueta de “Made in China” enganxada al cul, guirnaldes emblanquides simulant un efecte neu, estrelles, boles, fanalets, espelmes i llums de totes mides i colors. Però hi ha una tema moltes vegades preocupa a la gent: L’arbre de nadal, natural o artificial?


Qualsevol decisió és respectable, podríem treure molts arguments a favor i en contra, però el que creu molta gent és que com que el natural sovint acaba sec després de Reis i l’artificial es pot guardar i utilitzar l’any que ve, aquets són més ecològics que els altres i per tant opten per un arbre artificial. No negaré que molts avets no duren gaire més enllà de les festes, (normalment per la falta de sistema radicular, necessari per la seva supervivència) ni que els arbres artificials es poden tornar a reutilitzar un altre any, però el que és segur és que els artificials NO són més ecològics.

L’arbre artificial esta fabricat a base plàstic, fibres òptiques, metalls i altres components tòxics i nocius pel medi ambient com el mercuri. A més de ser materials no biodegradables i no poder-se reciclar, la majoria s’elaboren a la Xina, de manera que no només no ajuden l’economia del nostre país, sinó que amb el seu transport amb vaixells de motor Diesel emeten més gasos contaminants a l’atmosfera, agreujant l’escalfament global, és a dir que la compra d’aquets arbres no és tan verda com les seves fulles.

El “sacrifici” de tants arbres naturals per fer bonic és el que comporta a molts compradors a escollir l’artificial, però realment no es tracta d’una tala d’arbres descontrolada, sinó que la gran majoria provenen de vivers i per cada arbre que es treu se’n planten molts més. Per fer-lo créixer no consumeix energies no renovables, i si no sobreviu és 100% biodegradable. Cada any hi ha més programes de reciclatge i replantació d’arbres de Nadal, només cal conscienciar-nos. A més dona feina a cultivadors i s’inverteix en una economia de proximitat, i no oblidem que els arbres consumeixen diòxid de carboni contribuint a la lluita contra l’escalfament global.

En aquest últim post del 2012 us desitjo una feliç entrada d'any!

2 comentaris:

  1. Hola Jnt,

    T'haig de dir que és una discussió d'amplia gamma.
    Aquest any vam tirar l'arbre de plàstic de casa, que feia 23 anys que el teniem. Pobret ja feia pena. Pero ha sigut un arbre ben amortitzat.
    La discussió de casa va esser la mateixa. Natural o de plàstic?
    La meva mare deia.. home posem-lo natural que són mes "macos" i fan mes goig. En canvi el meu pare apostava per uns altres 23 anys de repetició plàstica.

    Al final van anar a la porxada de granollers.
    Allà fan una mini fira de santa llúcia, i van trobar una botigueta artesanal d'arbres de plàstic, fets a partir de altres arbres ja fets malbé. És a dir, vam comprar un arbre reciclat de plàstic. Per tant el meu pare tot decidit, va anar a deixar el arbre de 23 anys a la paradeta i va cobrar 10 euros per reciclar-lo.
    Lògicament se'n va endur un de nou, però amb trossets del vell.

    Tenim un arbre de nadal ecològic o no?
    que en creus?


    Petons als mugrons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ei Meristem,
      és tot un merit reutilitzar un arbre artificial durant 23 anys seguits, segurament que ni el capità enciam ho ha fet! Crec que la majoria duren 5 o 6 anys, tot i que no parlo per experiència per que mai n'he tingut cap. Mola el rollo de reutilitzar-lo, pero segueixo pensant que és més sostenible el natural.
      Va bon any mamón!

      Elimina