dijous, 14 de març del 2013

Arborètum de Masjoan

Les Guilleries és una coneguda terra d’avets, d’aquest indret en surten una bona part dels avets de Nadal que es consumeixen al nostre país, convertint-se en una de les activitats econòmiques més importants de la zona, ja que compta amb unes condicions ideals per aquest tipus d’arbres, perquè disposen d’un subclima atlàntic amb estius suaus i plujosos, similars als que podrien tenir al nord de França, però beneficiant-se del sol mediterrani. En un racó d’aquesta terra hi trobem l’Arborètum de Masjoan

L’Arborètum situat prop del municipi d’Espinelves, just al costat del mas Masjoan, és un lloc singular que a més de tenir la concentració més gran d’arbres monumentals declarats de Catalunya, conté una cinquantena d’espècies de coníferes diferents, plantades majoritàriament per Marià Masferrer entre el 1860 i 1911, moltes d’elles superen els 40 m d’alçada. Entre els arbres més representatius de l’arboretum cal destacar una Sequoia gegant (Sequoiadendron giganteum) de 44 m d’alçada plantada al 1911 provinent de California, un Avet blanc (Abies alba) de 44 metres sent el més alt de Catalunya i un Cedrus Atlantica de 42 metres.

Però el tret característic més remarcable de la finca es va produir a la dècada els 60, quan es va descobrir un híbrid creat de forma natural entre les pinyes de Abies pinsapo amb pol·len de Abies alba, formant una nova espècie que heretava les millors qualitats de cada un dels seus antecessors, i que es va anomenar Abies masjoanis. Actualment hi ha exemplars que ja superen els 30 metres.

La visita a l’arbreda, molt recomanable, consisteix en un recorregut d’uns 30 min on hi trobem una vintena d’arbres remarcables catalogats. Es pot visitar cada dia de la setmana i l’entrada costa 2 € per barba (una cervesa menys al cap de setmana).

Font: 
Arbres remarcbles de Catalunya. 100 ombres colosals, M. Boada Juncà, A. Boada Puchol, Brau edicions, 2010
masjoan.com


Arborètum de Masjoan, 24/2/13

Arborètum de Masjoan, 24/2/13

Arborètum de Masjoan, 24/2/13

Arborètum de Masjoan, 24/2/13




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada