divendres, 22 de febrer del 2013

La flor de l'ametller

Fora de la Plana i el seu microclima característic de temperatures extremades (millor per fer embotits que per moltes plantes) la flor de l’ametller desafia el fred i les ultimes gelades i cobreix les branques nues de l’arbre, omplint de color aquets dies hivernals.

L’ametller (Prunus dulcis sin. Prunus amygdalus) és un arbre caducifoli de la família de les rosàcies, productor d’ametlles dolces comestibles, que es pot trobar per tota l'àrea mediterrània . L’època de floració de l’ametller té una gran importància, per que una gelada tardana pot anular completament la seva producció.

Però per que els ametllers floreixen tan d'hora? L’explicació la trobem en el procés conegut com vernalització regulat sobretot pel termoperiode i en gran part pel fotoperiode. Moltes espècies de fruiters es ”guien” per la temperatura i per la duració de la il·luminació diürna, és a dir necessiten acumular un nombre determinat d’hores de fred, sobretot les plantes de dia llarg, per que el seu metabolisme surti de la fase de respòs i entri en funcionament, promovent d'aquesta manera la floració. Aquesta condició física varia segons l’espècie, i en el cas de l’ametller és clar que en necessita menys. De totes maneres, la vernalització és un proces encara poc estudiat, on també hi juguen un paper important altres reguladors hormonals.

Floració de l'ametller, jardí privat
del barri d'Horta (Barcelona) 17/2/13

Floració de l'ametller, jardí privat
del barri d'Horta (Barcelona) 17/2/13

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada