La colza (Brassica
napus) és una planta oleaginosa anual o biennal, depenent de la varietat i si la sembra és
tardana, de la família de les Brassicàcies. De les seves llavors s’extreu oli destinat
principalment a la indústria del biodièsel i
dels residus sòlids s’en obté farratge amb un alt contingut en proteïnes. La colza ha tingut una forta
implantació en els últims anys com a una bona alternativa a la plantació
de blat, ja que permet millorar la terra
amb un canvi de cultiu i al estar lligada al negoci dels carburants el preu no
baixa com sovint ho fa el dels cereals.
L’oli de colza és nociu per
la salut, ja que conté àcid erúcic i glucosinolats, fins al punt que es pot
utilitzar com a pesticida. Als anys 70 científics i productors d’oli canadencs
van crear la Canola, arònim de Canadian Oil Low Acid,
una varietat de colza obtinguda per un procés de selecció i de canvi genètic per
reduir el seu contingut tòxic. No entratré en el debat de si és bo o no
utilitzar aquest oli per cuinar, però jo seguiré fent servir oli d’oliva.
El cultiu de colza
transgènica també és tema de discussió, com tots els conreus alimentaris
modificats genèticament per obtenir-ne unes propietats determinades. El gènere Brassica té molta facilitat per creuar-se i donar descendents fèrtils, i la flora silvestre de la península és molt rica en aquest tipus de plantes. Tot i no estar autoritzat a Europa, excepte per cultius experimentals, l’abocament
accidental de llavors de colza transgènica durant el seu transport és molt
perillós ja que la contaminació genètica
és un procés irreversible. Els transgènics i la màfia alimentaria tenen molt
que parlar, per això em reservaré aquest tema per un altre post.
De moment us deixo amb un
parell de fotos d'aquesta planta fetes al costat de casa.
Font: infoagro.com
Camps de colza, Santa Cecília de Voltregà 13/4/2013 |
|
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada