dilluns, 22 d’abril del 2013

Llibres i roses

Ja arriba Sant Jordi i amb ell  el ritual de regalar el llibre i la rosa, tal i com mana la tradició. És un dia especial per llibreters i floristes, però també ho és per la reivindicació de la cultura catalana i la cultura en general, ja que a més de ser una festa nacional catalana és el dia internacional del llibre, i  el llibre és un element essencial en la transmissió cultural i del coneixement. Per aquest motiu avui faré la clàssica recomanació de llibres característica d’aquesta època, però sempre dins el nostre àmbit i dins la meva experiència i coneixement.


Plantas para curar plantas: Para tratar sin química los problemes del huerto y el jardin
Jean-Paul Collaert, Ed. La Fertilidad de la Tierra, 2008

Es tracta d’un manual molt pràctic amb explicacions clares i senzilles, que ens ensenya pas a pas el procés per elaborar, aplicar i conservar correctament extractes de plantes per curar malalties, prevenir i eliminar plagues, abonar i reforçar les defenses, i fortificar i estimular la flora microbiana de la terra. Un llibre que revisa la nostra manera de veure i tractar les plantes, que ens fa pensar amb les nostres accions com una forma de restaurar l’harmonia d’aquets espais vius buscant crear un ecosistema per aconseguir l’equilibri necessari que ens proporcioni plantes saludables.
Un autèntic maletí de primers auxilis que ens donarà la solució just al costat del problema.  Un llibre indispensable pels interessats en horticultura ecològica i jardineria sostenible.




 El Paisaje del hombre. La conformacion del entorno desde la prehistòria hasta nuestros días.
Geoffrey i Susan Jellicoe, Ed. Gustavo Gili, 2000

Des dels primers paisatges concebuts conscientment per l’home, que apareixien a la pintures rupestres entre els anys 30000 i 10000 aC, fins a les tendències mundials en el disseny paisatgístic de finals dels anys 80, passant per l’antiga Mesopotàmia, Grècia, Roma, el món musulmà, l’Europa medieval, la Índia, Xina, Japó, la Amèrica precolombiana i l’occident post renaixentista en totes les seves fases. Al llarg de la història, l’home ha modelat el paisatge per expressar o simbolitzar poder, ordre, harmonia, domini,... En aquest llibre hi trobem un estudi social i cultural on els autors resumeixen les diferents civilitzacions al llarg de la història per entendre com les creences de la gent en un moment específic  es tradueixen en termes de paisatge i en condicionen la seva conformació, amb l’ajut d’una sèrie de làmines i fotografies on es comprova el que va succeir en realitat.
Un llibre necessari per entendre el nostre entorn, per saber d’on ve i pensar cada intervenció sobre el territori abans d’actuar. Un llibre necessari també per els amants de la jardineria, que ajudarà a entendre el per què dels grans moviments paisatgístics.




Claves para la determinación de plantes vasculares
Gaston Bonnier i Georges de Layens, Ed. Omega, 2006

Aquest últim llibre que avui us recomano és tot un clàssic per experts i aficionats a la botànica, una obra de referència, un llibre imprescindible a la nostra estanteria. Tot i ser publicat per primera vegada a finals del s. XIX, aquest manual conserva el seu interès científic i pràctic. Les claus sinòptiques que el conformen condueixen a la determinació de famílies, gèneres i espècies. Les característiques de les plantes es descriuen mitjançant figures intercalades amb el text, de manera que es poden apreciar a primera vista les similituds i les diferències entre espècies.






Que passeu una feliç diada de Sant Jordi!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada